Disputen - de N.S.V. Carolus Magnus

Uniek aan Carolus Magnus is dat zowel disputen als jaarclubs naast elkaar bestaan, terwijl veel andere verenigingen slechts één keuze bieden. Naast je jaarclub kun je, als je dat leuk vindt, ook lid worden van een dispuut. Het merendeel van de leden van Carolus Magnus kiest ook voor een dispuut. Maar wat is een dispuut? In een dispuut zitten meestal 14 tot 24 leden van Carolus Magnus van allerlei verschillende leeftijden en studies. Ieder dispuut heeft een eigen karakter met eigen gebruiken en juist door deze diversiteit is er voor iedereen wel een plaats. Disputen organiseren borrels (met andere disputen), activiteiten en feestjes. Carolus Magnus kent 10 herendisputen en 7 vrouwendisputen.

Een dispuut is heel dynamisch; elk jaar komen er weer nieuwe leden bij, terwijl anderen het dispuut weer verlaten omdat ze zijn afgestudeerd, zo leer je ieder jaar weer nieuwe mensen kennen. Eén avond in de week is het dispuutsavond en ga je gezellig met je dispuut borrelen , om later die avond misschien nog een drankje te doen op de Kroeg. Daarnaast hebben bijna alle disputen een eigen huis waar ze met elkaar eten, tv kijken, borrelen, feestjes geven etc. Een dispuut geeft vaak voor heel je leven plezier, omdat er ook jaarlijks reünistenactiviteiten worden georganiseerd.

Disputen beperken zich niet tot het organiseren van borrels en feesten. Veel disputen van Carolus organiseren ieder jaar hun eigen toernooi. De invulling van deze toernooien verschilt, van een hockey- en voetbaltoernooi tot kleiduif schieten en een autorally. Sommige toernooien bestaan al ruim 30 jaar en de organisatie van deze toernooien is zover geprofessionaliseerd dat grote bedrijven de toernooien sponsoren. Verschillende toernooien trekken dan ook veel studenten uit andere steden naar Nijmegen.