Fact and Fiction

Er bestaan veel vooroordelen over het lidmaatschap bij een studentenvereniging; slecht voor je studie is, tegen je zin drinken, alleen maar kakkers, veel verplichtingen, vernederende introductietijd etc. Maar waarom worden dan ieder jaar zoveel studenten lid van een studentenvereniging?

Goed te combineren met je studie?


Je bent student om uiteindelijk af te studeren, een lidmaatschap verandert daar niets aan. Het misverstand bestaat dat je lidmaatschap weggegooide tijd is. Niets is minder waar! Er heerst nog steeds een hardnekkig vooroordeel dat lid worden van een studentenvereniging slecht is voor je studieresultaten. Er zijn verscheidene onderzoeken gedaan naar de voortgang van de studie van studenten die lid zijn geworden bij een studentenvereniging en studenten die dat niet hebben gedaan. Daaruit is gebleken dat door een grotere sociale controle en een leukere studententijd, het percentage studenten dat afstudeert hoger ligt bij studenten die lid zijn bij een studentenvereniging dan bij studenten die besluiten niet lid te worden. Dat is overigens erg logisch, binnen een studentenvereniging of een dispuut kom je in aanraking met ouderejaars die hetzelfde studeren als jij. Zij ondersteunen je in je eerste jaar en hebben aantekeningen en proeftentamens voor je.

Waarom lid worden?


Lid worden van Carolus Magnus geeft zeker een grote meerwaarde aan je studententijd! Naast het feit dat het gezellig is en je snel veel mensen leert kennen kun je jezelf ook op vele gebieden ontwikkelen. In vele commissies en bestuursfuncties bij Carolus Magnus kun je kwaliteiten ontwikkelen zoals organiseren en werken in groepsverband. Een studentenvereniging is een nieuw thuis in een nieuwe stad en een echte verrijking van je studententijd!

Wat is het verschil tussen een studie- en een studentenvereniging?


Een studievereniging is specifiek voor studenten van een bepaalde studie: er mogen dus geen mensen van een andere studie lid worden. Een studentenvereniging is een gezelligheidsvereniging waarbij studenten van allerlei verschillende studies samenkomen. Carolus is een studentenvereniging en dus zo'n gezelligheidsvereniging.

Hoe zit dat met de ontgroening?


Bij Carolus Magnus neemt iedereen deel aan een kennismakingstijd, de Eigen Introductie (EI) genaamd. Hierover bestaan veel vooroordelen, waar feit en fictie vaak door elkaar lopen. Wat in ieder geval vaststaat is dat de verhalen over alcoholmisbruik en fysiek geweld niet waar zijn, beide zijn ten strengste verboden! Het doel van de Eigen Introductie is de kennismaking met de vereniging en het creëren van een band met je jaargenoten. De Eigen Introductie kan soms best pittig zijn, maar het is ook waar dat je veel mooie momenten meemaakt tijdens deze periode. Ook wordt er tijdens de Eigen Introductie rekening gehouden met je studie en krijg je voldoende slaap. Deze afspraken omtrent de eigen introductie zijn uit eigen beweging vastgelegd met de Rector Magnificus van de Radboud Universiteit.

Wat heeft Carolus Magnus jou te bieden?


Carolus Magnus biedt veel activiteiten waaraan je kunt meedoen, geen van deze activiteiten zijn verplicht. Het is aan jou hoeveel tijd je er aan wilt besteden. Als eerstejaars heb je vier keer per jaar een brunch- of borreldienst, erg leuk om te doen samen met je jaargenoten. Je kiest er zelf voor om actief in commissies te zijn, dit is niet verplicht. Ook ben je vrij is de keuze om bij een jaarclub en/of dispuut te gaan.

Wat is een dispuut/jaarclub?


Een dispuut is een groep mannen of vrouwen uit verschillende studiejaren die samen activiteiten organiseren en bezoeken. Daarnaast heeft bijna ieder dispuut een huis waar ze met elkaar eten, tv-kijken, feesten en veel lol maken. Elke week heb je een vaste borrelavond waar je gezellig met elkaar kunt kletsen en borrelen. Ieder dispuut heeft een eigen karakter met eigen gebruiken, juist door deze diversiteit is er voor iedereen wel een plaats. Een jaarclub is een leuke toevoeging om in contact te blijven met jaargenoten. Een jaarclub bestaat uit 8 tot 18 personen die uit of meisjes of jongens bestaan. Voor deze clubs worden regelmatig leuke avonden georganiseerd en vaak gaan ze samen borrelen bij clubjes uit andere steden.

Is lid zijn van een studentenvereniging duur?


Voor Carolus Magnus betaal je ieder jaar contributie. Daarnaast betaal je aan je dispuut nog een bedrag voor de kosten die je maakt door deelname aan borrels en activiteiten, maar dit heb je zelf in de hand. Zowel een biertje als een fris kosten op Carolus Magnus maar 1 euro.

Alleen maar kakkers?


Carolus Magnus is een vereniging die tradities waardeert. Dit betekent natuurlijk niet dat de leden van Carolus allemaal brallende kakkers zijn. Iedereen, ongeacht studie of afkomst, kan lid worden bij Carolus Magnus. Het is absoluut niet verplicht om jasje-dasje naar de sociëteit te gaan. Uiteindelijk kies je zelf voor wat bij jou past, dus ook wat jij draagt en wat jij doet binnen de vereniging. Carolus Magnus is daardoor juist een zeer brede vereniging waarbinnen voor ieder wat wils is.